Χούντα ήταν τότε, χούντα και σήμερα..

Σήμερα έχουμε έναν διαφορετικό τρόπο προσέγγισης των πραγμάτων.. Έχουμε "Δημοκρατία".......

Δε διαφωνώ στο ότι τότε υπήρξε δικτατορία. Ούτε στο ότι πολλοί άνθρωποι υπέφεραν μέσω σωματικών και ψυχολογικών βασανιστηρίων. Σήμερα όμως πιστεύω ακράδαντα πως έχουμε μια χούντα πιο ισχυρή και πιο ριζωμένη στις συνειδήσεις και στην καθημερινότητα μας απο ποτέ.. Μια χούντα που τη συντηρούμε.. Τότε ήξερες που να στρέψεις το βλέμμα σου και τη διαμαρτυρία σου.. Τα πράγματα ήταν ξεκάθαρα. Πλέον, ο μηχανισμός ελέγχου της κοινωνίας είναι περισσότερο υπόγειος και αδιαφανής. Και τότε τα κλισέ έδιναν και έπαιρναν αλλά εαν είχες έστω και μια μικρή επίγνωση της κατάστασης, ήξερες τι πραγματικά συνέβαινε. Και τώρα βέβαια συμβαίνει αυτό αλλά ο άνθρωπος πλέον έχει μάθει να ανέχεται την καταπίεση, τον εξευτελισμό, την καταπάτηση βασικών δικαιωμάτων του και τη χειραγώγηση του μέσου αντιδράσεως του. Καταπίεση στην εργασία σου, στην αφαίρεση κάθε δημιουργικής δραστηριότητας απο τη ζωή σου.

Εξευτελισμός στις διαπροσωπικές σου σχέσεις, στην κυριαρχία των κομματικών παρατάξεων στα πανεπιστήμια, στην αγελοποίηση και κρεατοποίηση μέσω αυτών(έχετε δει το The Wall των Pink Floyd? Την ταινία? που τα παιδιά αποτελούν προιόν μαζικής παραγωγής και μέσω ενός κυλιόμενου διαδρόμου ρίχνονται σε μια κιμαδομηχανή και βγαίνουν απο εκεί παραμορφωμένα? Ε, αυτό είναι η εκπαίδευση σήμερα..).

Καταπάτηση βασικών δικαιωμάτων.. Ακόμη και μέσω της νομιμοποίησης της διαμαρτυρίας και της ένταξης της κάθε είδους επανάστασης στο σύστημα. Μαζική παραγωγή μπλουζών με τη φάτσα του Τσε και το σήμα της Αναρχίας.. Αυτόματα χάνει όλη τη δυναμική του το πράγμα, γίνεται κάτι συνηθισμένο και μη αξιοπρόσεκτο. Μακάρι ο κόσμος να ήθελε να διατηρήσει αυτό το κεκτημένο ουσιωδώς αλλά αυτό δε συμβαίνει.. Δε βλέπει οτι και με νόμο να είναι κάτι κατοχυρωμένο δε σημαίνει ότι εφαρμόζεται.. Η καταπάτηση βασικών ελευθεριών απο τα "όργανα" του κράτους είναι κάτι άλλο πιο αναμενόμενο και απλό. Απλά θέλουν να εκφραστούν τα αγόρια της ΕΛ.ΑΣ. και χωρίς κάποιον ιδιαίτερο λόγο θα σε τραμπουκίσουν και θα σε μειώσουν γιατί έχουν σήμα.. Αγέλες έχουν σχηματίσει, σαν τα καημένα τα αδέσποτα τα οποία τουλάχιστον παλεύουν για επιβίωση...

Άλλο ωραίο είναι η συμπεριφορά στους μετανάστες.. Λες και φταίνε αυτοί για όλα.. Το ποιός τους φέρνει εδω, το πως τους μεταχειρίζονται, το γιατί έφυγαν απο τον τόπο τους(λες και έφυγαν όλοι με αποστολή να καταλάβουν την Ελλάδα.. Έλεος..) και ήρθαν εδώ για να φάνε ξύλο απο τα χρυσαύγουλα, που τρώνε όλο το κουτόχορτο του κόσμου μόνα τους τα παιδιά λες και είναι καχεκτικά και θέλουν να παχύνουν.. Αυτοί που παρά τις παπαριές που λένε θα γίνονταν πράκτορες του "εχθρού" εάν πιάνονταν αιχμάλωτοι. Τις ευθύνες του έλληνα τις έχει αναλογιστεί κανείς? Όταν ο άλλος έρχεται απο ανάγκη προσπαθείς να βρείς ένα πλαίσιο συζήτησης και να τον βοηθήσεις.. Είτε με το να τον βοηθήσεις να πάει κάπου αλλού γιατί η περιοχή πχ έχει κορεστεί απο τον υπερπληθυσμό, είτε με το να αναπτύξεις και κάποια άλλη περιοχή πέραν της πρωτεύουσας και ο κόσμος να έχει κίνητρο να διασκορπιστεί είτε με το να τους βοηθήσεις δίνοντας τους δικαιώματα(τα οποία σε κάθε κράτος συνεπάγονται και υποχρεώσεις αντίθετα με ότι πιστεύουν ορισμένοι έξυπνοι που δε θέλουν να έχει ο "ξένος" τα ίδια δικαιώματα με αυτούς). Και να μην υπήρχαν μετανάστες στην Αθήνα σε λίγο καιρό η κατάσταση θα έφτανε στο ίδιο σημείο έτσι όπως πάνε τα πράγματα.. Μιλάνε οι έλληνες, ανώτατοι διδάκτορες λαμογιάς, για τους μετανάστες... Τέλος πάντων, το θέμα είναι να γνωρίζουμε κάποια πράγματα και μετά να μιλάμε..

Λίγο μετά τα γεγονότα του πολυτεχνείου λοιπόν, έρχεται αυτό που πιστεύω πως ονομάζεται Πασοκική νοοτροπία και αντίληψη των πραγμάτων ή αλλιώς Χούντα! Το κράτος, έχοντας μια κυβέρνηση "φωστήρων" και τρομερά μορφωμένων και κατάλληλων για διακυβέρνηση ανθρώπων, συνεχίζει δυναμικά στο δρόμο της αποβλάκωσης.. Καταστρέφουν κάθε υπόλειμμα βιομηχανικής δραστηριότητας και ανάπτυξης και επενδύουν στο τρομερά προσοδοφόρο και παραγωγικό πεδίο του δημόσιου τομέα και των media με αποτέλεσμα ο κόσμος να έχει αλλάξει διατροφικές και άλλες συνήθειες πλέον και να τρώει υπηρεσίες και ενημέρωση. Έτσι καταντά μια χώρα με μικρό πληθυσμό που "τρέφεται" με βόλεμα, με ανύπαρκτη δημιουργικότητα, με ψευδαισθήσεις ελευθερίας και ασφάλειας και με άλλα παρεμφερή.. Πιστεύω ότι βγάζω ένα νόημα.. Δεν είναι ότι πιστεύω πως οι άλλες πολιτικές-κομματικές ομάδες είναι καλύτερες, ίδιες είναι αλλά το ξεκίνημα το έκανε το Πασοκ με τη "λαϊκή" πολιτική του και η σαπίλα του έγκειται και στο πως φέρεται ο μέσος πασόκος, που πιστεύει οτι είναι ο καλύτερος σοσιαλιστής και ιδεολόγος του κόσμου.. Δυστυχώς ο κόσμος έχει στο DNA του πλέον και το Πασοκικό γονίδιο το οποίο είναι εμφανές σε όλους μα όλους τους χώρους στην ελλάδα, πολιτικούς και μή, κοινοβουλευτικούς και μη... Δε θέλω να αναλύσω άλλο γιατί όποιος θέλει σκέφτεται και ψάχνει και μόνος του.. Μόνο να ήξερε ο κόσμος τι γεγονότα έχει συγκαλύψει το Πασοκ και η εκάστοτε κυβέρνηση τα οποία έχουν γίνει γνωστά σε δημοσιεύματα άλλων χωρών.. Τέλος πάντων..

Δε θέλω πάλι να μιλήσω για Πολυτεχνείο και να εκθειάσω τους αγωνιστές της ελλάδας που στη συνέχεια πρωτοστάτησαν στο έκτρωμα, αυτά είναι δεδομένα για μένα.. Τα μαθαίνουμε και τα βλέπουμε συνέχεια.. Μας μορφώνουν και οι τρομερά βαρετές, χωρίς ίχνος δημιουργικότητας και εξέλιξης, και ανούσιες σχολικές εκδηλώσεις τις οποίες οργανώνουν οι τρομεροί επαναστάτες και φύλακες της τάξης, της ασφάλειας και της ελευθερίας καθηγητές..

Απλά μου ήρθαν δυό πράγματα στο κεφάλι και ήθελα να τα πω, με όλες τις ατέλειες και τα κενά τους.. Αυτά τα συμπληρώνει όποιος θέλει ψάχνοντας και έπειτα κάνοντας.. Καλή μας "εθνική εορτή" μη χέσω...

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο