ΤΡΙΑ ΧΡΥΣΑ ΓΟΝΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ
Τα τρία νέα γονίδια που εντοπίστηκαν από βρετανούς ερευνητές αναμένεται να οδηγήσουν σε αποτελεσματικότερες θεραπείες για τους καρκίνους του μαστού που είναι θετικοί στους υποδοχείς οιστρογόνων
Ο εντοπισμός τους αναμένεται να οδηγήσει σε καλύτερες θεραπείες
Τρία επιπλέον γονίδια τα οποία συνδέονται με την πιο κοινή μορφή καρκίνου του μαστού ανακάλυψαν βρετανοί ειδικοί, αναφέροντας ότι η νέα ανακάλυψη μοιάζει με …εύρεση χρυσού. Τα γονίδια αυτά μπορούν να ανοίξουν νέους δρόμους διάγνωσης και θεραπείας του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου του μαστού που είναι γνωστός και ως καρκίνος θετικός στους υποδοχείς οιστρογόνων και είναι «ένοχος» για τέσσερις στις πέντε περιπτώσεις καρκίνου του μαστού.
Οι επιστήμονες από το Ερευνητικό Κέντρο Breakthrough για τον Καρκίνο του Μαστού στο Ινστιτούτο για την Ερευνα του Καρκίνου στο Λονδίνο εκτιμούν ότι τα ευρήματά τους θα βοηθήσουν μελλοντικά στη θεραπεία ασθενών των οποίων ο καρκίνος δεν αποκρίνεται σε ευρέως χρησιμοποιούμενα φάρμακα όπως η ταμοξιφένη.
Γονιδιακή ανακάλυψη …χρυσού
Τα τρία νέα γονίδια ονομάζονται C6ORF96, C6ORF97 και C6ORF211 και εντοπίστηκαν σε ένα ευρέως μελετημένο τμήμα του ανθρώπινου γονιδιώματος, δίπλα στο γονίδιο των υποδοχέων οιστρογόνων, το οποίο και «πυροδοτεί» την εμφάνιση ορμονοεξαρτώμενων καρκίνων του μαστού.
Όπως ανέφερε η δρ Ανίτα Ντάνμπιερ, επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «PLoS Genetics» «πρόκειται για μια ανακάλυψη που μας εξέπληξε. Εντοπίσαμε αυτά τα γονίδια σε μια περιοχή του γονιδιώματος για την οποία πιστεύαμε ότι γνωρίζαμε πολλά – η ανακάλυψή μας μοιάζει με το να βρει κάποιος χρυσάφι στην πλατεία Τραφάλγκαρ». Η ειδικός προσέθεσε ότι η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει να μελετήσει τώρα ενδελεχώς το πώς ακριβώς λειτουργούν αυτά τα γονίδια προκειμένου μελλοντικά να προσφέρει νέες θεραπευτικές λύσεις σε ασθενείς με ορμονοεξαρτώμενο καρκίνο του μαστού.
Γονίδια που κάνουν τους όγκους ανθεκτικούς
Η δρ Ντάνμπιερ εξήγησε ότι τα περισσότερα διαθέσιμα φάρμακα – όπως οι αναστολείς της αρωματάσης – στοχεύουν τους υποδοχείς οιστρογόνων. Ωστόσο δεν στοχεύουν γειτονικά γονίδια τα οποία όμως συνδέονται με αυτούς τους υποδοχείς. Σύμφωνα με την επιστήμονα τα γονίδια αυτά μπορούν να κάνουν τους όγκους ανθεκτικούς στις υπάρχουσες θεραπείες. «Εάν μπορέσουμε να στοχεύσουμε τα συγκεκριμένα γονίδια, θα καταφέρουμε να θεραπεύσουμε αποτελεσματικότερα τους ανθεκτικούς όγκους» σημείωσε η ειδικός.
Προκειμένου να καταλήξει στα συμπεράσματά της η ερευνητική ομάδα ανέλυσε το DNA 104 γυναικών με καρκίνο του μαστού θετικό στους υποδοχείς οιστρογόνων, αναζητώντας γονίδια τα οποία συνδέονται με αυτούς.
Πολλά υποσχόμενος θεραπευτικός στόχος
Όπως προέκυψε από τη μελέτη ο πιο υποσχόμενος στόχος για ανάπτυξη φαρμακευτικών θεραπειών είναι το γονίδιο C6ORF211, το οποίο φαίνεται ότι προάγει την ανάπτυξη των όγκων. Σε ό,τι αφορά το γονίδιο C6ORF97 αυτό φαίνεται να δείχνει εάν μια ασθενής θα εμφανίσει απόκριση στην ταμοξιφένη, ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο για τον καρκίνο του μαστού φάρμακο το οποίο παρεμβαίνει στη δραστηριότητα των οιστρογόνων. Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν αυτή τη στιγμή τον ακριβή ρόλο που διαδραματίζει το τρίτο νεοανακαλυφθέν γονίδιο C6ORF96.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο καθηγητής Μιτς Ντόουσετ που διευθύνει την ερευνητική ομάδα στο Κέντρο Breakthrough δήλωσε ότι «τα νέα ευρήματα είναι εντυπωσιακά καθώς δείχνουν πως παρότι οι υποδοχείς οιστρογόνων αποτελούν τους κύριους υπευθύνους για την εμφάνιση ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου του μαστού, υπάρχουν και άλλα γειτονικά γονίδια τα οποία επηρεάζουν τη συμπεριφορά του καρκίνου. Είναι απαραίτητο τώρα να ανακαλύψουμε πώς συνεργάζονται όλα αυτά τα γονίδια για το…κακό του οργανισμού και να χρησιμοποιήσουμε τη γνώση προκειμένου να σώσουμε ζωές γυναικών με καρκίνο του μαστού».
Αναδημοσιευση Απο Βημα
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου